IMPRIMANTA

Imprimanta a fost creată odată cu apariția primelor calculatoare, datorită necesităților de a putea consulta și păstra informațiile și pe hârtie, nu doar pe suport electronic. La început, totul a fost rudimentar, însă, cu timpul, s-a înregistrat o evoluție constantă în acest domeniu: au existat modificări la nivelul metodei de printare și al calității, al consumabilelor și al costurilor. Imprimanta este inclusă în categoria perifericelor de ieșire și ea este folosită efectiv pentru transpunerea datelor din calculator pe hârtie (atât documente, cât și poze). Imprimantele se clasează după mai multe criterii.

Tipuri de imprimante

Exista mai multe tipuri de imprimante. Astfel, putem clasifica imprimantele in urmatoarele categorii : imprimante matriceale, imprimante jet de cerneală și imprimante laser. Imprimante matriceale sau imprimante cu ace. Acestea mai sunt numite și imprimante de impact. Poartă acest nume pentru că la imprimare se folosește o matrice cu ace. Imprimarea se realizează astfel prin lovirea acelor de o bandă care este impregnată cu tuș. Aceste imprimante sunt folosite pentru documente de calitate scazută (facturi fiscale, spre exemplu sau alte documente tip). Însă, cu toate acestea, imprimantele matriceale sunt singurele care se folosesc pentru imprimarea simultană cu hartie autocopiativă sau pentru imprimarea pe hârtii speciale cu mai multe straturi.

Imprimante cu jet de cerneală. Se pare că aceste imprimante sunt cele mai folosite, în mare parte pentru că reprezintă și cea mai accesibilă variantă din punct de vedere material. Tehnologia de imprimare este bazată pe faptul că un lichid încălzit produce bule. Cel care a descoperit acest principiu a pus în mod accidental în contact o siringă umplută cu cerneală și un fier de sudat, acest lucru a dus la crearea unor bule în siringă și la țâșnirea cernelei din aceasta.

Astfel, în cazul imprimantelor cu jet de cerneală, aceasta ajunge pe hârtie prin orificiile capetelor de imprimare, jetul fiind creat prin încălzirea canalelor prin care cerneala ajunge la capetele de imprimare. Imprimarea poate fi atât alb negru, cât și color, în funcție de cerneala folosită.

Imprimante laser.  Acestea permit o imprimare de calitate și la un cost scăzut și cu o viteză de imprimare ridicată. Imprimantele pot fi alb-negru sau color.

Imprimantele laser folosesc o tehnologie care seamănă foarte mult cu acea folosită în cazul copiatoarelor. Astfel o imprimantă laser are în component un cilindru fotosensibil care, încărcat electrostatic, poate descărca tonerul (în scopul creeri imaginii), acesta fiind transferat pe hârtie.

Leave a comment